Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Növények: Angyaltrombita

2008.04.10

Egyik legdekoratívabb dézsás növényünk a nyáron virágesőbe burkolózó angyaltrombita - vagy trombitavirág (Brugmansia). Nevét méretes, trombita formájú, bókoló virágairól kapta, amelyek fehér, csontszín, sárga, rózsaszín, narancssárga vagy vörös árnyalatokban virítanak.

Csattanó maszlag
(Datura sramonium)Mérgező!

A burgonyafélék családjába tartozik, ami azért fontos, mert rokonaival (csattanó maszlag, bolondító beléndek) együtt az angyaltrombita minden része, főleg a virága és a termése mérgező. Szervezetünkbe jutva hallucinációt, mentális zavarokat, amnéziát okozhat.

Télen védelmet...

A növény hatalmas termetűvé fejlődhet, terebélyes bokorrá vagy kisebb fácskává nevelhető. Nagyméretű dézsában vagy a kertbe kiültetve is tartható, de télire fagymentes, védett helyet kell keresni számára. Az első fagyok előtt vigyük hűvös helyre (5 fok bőven elég számára), majd a hajtásait erősen messük vissza. A téli pihenő alatt talaját hagyjuk szinte teljesen szárazon. Ha leveleit télen elhullajtja, nem kell megijednünk, ez teljesen természetes nála.

tavasszal átültetést...

Kétévente tavasszal ültessük át friss virágföldbe és keressünk számára a kertben vagy az erkélyen napos, meleg, szélvédett helyet. Laza szövetű levelei és szára erős szélben könnyen elhajolhatnak vagy akár le is törhetnek, ezért érdemes karót tűznünk mellé.

 

nyáron sok locsolást igényel

Gazdag virágzásának titka a rendszeres és bőséges locsolás és hetenkénti tápanyag-utánpótlás. Forró nyári napokon akár napi kétszeri öntözést is kíván.

Ha szomszédunk megirigyelte csodás bokrunkat, megajándék-ozhatjuk az angyaltrombita egy darabkájával: arasznyi virág- és bimbómentes hajtást vágva nyáron könnyen szaporítható. A dugvány vízben vagy homokos talajban könnyen gyökereztethető.

 

Szerző/Forrás: édenkert.hu

Angyaltrombita mennyeien illatozó virágokkal

Különböző méretű balkonnövény. A növény kinézete és a 25 cm hosszú virágkelyhek igen csábítóak, pedig a virág még ennél is többet kínál. Illatozik! Leginkább fülledt szélcsendes estéken csodálatos az édes illat.

Trópusi eredet
Egy ilyen egzotikus növénynek rengeteg igénye lehet, sóhajtják azok, akik először néznek rá erre a virágcsodára. Az angyaltrombita (Brugmansia) egy igen egyszerű növény. Trópusi kinézete és származása ellenére, hiszen majdnem minden fajta Dél-Amerikából származik, nem igényel magas hőmérsékletet.
Már a 17. században kedvelt növény volt a vidéki kúriákban. Áttelelni pálmaházakban telelt át, mivel fagyérzékeny volt és még ma is az. A legalacsonyabb elviselhető hőmérséklet 4 és 12 fok között van. Közel évszázadokon át a növényt daturának, illetve maszlagnak nevezték. Először a 19. század utolsó évtizedében kapta mai barátságos nevét: Brugmansia.

A burgonya családja
A burgmansia a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik. Ehhez a családhoz tartozik többek között a paradicsom és a burgonya is. A burgmansiák közül néhány fajta igen ismert, mint például a Brugmansia aurea, Brugmansia sanquinea en Brugmansia suaveolens. Ezeknek nagy levelei és hosszú trombita alakú lelógó virágaik vannak.
B. aureaKolumbia és Equador hegyeiből származik, a virágjai akár 30 centiméteresek is lehetnek! Ezek a növények egy keresztezésnek köszönhetően alkalmasak lettek a mi klimánk számára is, és B. aurea x suaveolens néven kaphatóak. Többnyire a fehér virágok illatoznak erősen.
A Brazíliából származó B. sanguinea15 cm hosszú, keskeny, narancssárgától a piros színig terjedő, nem illatos virágokkal rendelkezik.
A B. suaveolensa legismertebb és feltehetően a legszebb virágok egyike. Hosszú, erősen aromás virágai 30 cm hosszúra is megnőhetnek. Napközben lelógó virágai esténként életre kelnek. A rózsaszín fajták, mint a 'Rosa Traum' is, különösen gyorsan nőnek.
Sok víz és tápanyag
A növény egész nyáron virágzik. A Brugmansiák általában jól tűrik a közvetlen napfényt, de félárnyékban tovább virágzanak. A hosszantartó virágzásról a megfelelő virágföld, tágas cserép, minden nap sok víz (meleg időben akár háromszor is naponta) és a hetente egyszeri folyékony tápoldat gondoskodik. Az átteleltetéstől függően a növény júniustól az első fagyokig virágzik. Az elvirágzott virágokat távolítsuk el, mert a fonnyadt virágok zavarják a növény összhatását.

Teleltetés és metszés
Ősszel a növényt a ház egy hűvös helyére kell tenni és ott átteleltetni. Ha rendelkezik üvegházzal, akkor az angyaltrombitát ott a földbe is kiültetheti. Hetente egyszer öntözze meg. Tavasszal vegye ki a növényt az edényből, és körben messe meg a gyökeret. Töltse meg az edényt virágfölddel. Magas tápanyagigénye miatt keverjen a virágföldhöz lassan ható szerves trágyát. Átültetés után újból rendszeresen öntözni kell.
A növényt május közepén messe meg. Csak a túl hosszú, túl vékony és az elhalt ágakat távolítsa el. A megmetszett növény akár 1,5 magas is lehet és akár évtizedekig is örülhet ennek a trópusi remeknek.
 

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 231132
Hónap: 767
Nap: 36