Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Növények: Eper

2008.04.10

 

Az eper nem „új keletű” gyümölcs, már a latinok és a görögök is kedvelték. A XVI. században egy görög orvos, Nicholas Myrepsus botanika könyvéből megtudhatjuk azt is, hogy az epret hűsítő, oldó és étvágygerjesztő orvosságnak is használták. Korábbi leírások szerint fehérborssal fűszerezett itala lecsendesíti a  kolerikusokat, megnyugtatja a gyomrot és csillapítja a szomjúságot.
Díszítő növényként is már jóval korábban felfedezték az erdei szamócát, így megtalálható volt a francia kastélykertekben is. 

 

Termesztés
 
A szabadföldön termesztett eper május utolsó harmadától június végéig frissen fogyasztható, üvegházban, vagy fólia sátorban már egy hónappal hamarabb is szedhető.
A szamócák talaját a virágzás előtti időszakban, virágzás és érés között, később pedig a szüret utáni időszakban őszig, még legalább kétszer feltétlenül műveljük meg. Érés idején nem szabad, az esetleges sérülések elkerülése végett. A talajművelés 3-5 cm-nél ne legyen mélyebb, mert az már károsíthatja a gyökereket.
Talajtakarással elősegíthetjük a jobb minőségű gyümölcstermést. Ahol nincs mód fóliás takarásra, ott a gyümölcs szennyeződésének megelőzésére a lehajló tőkocsányok alá és a sorközbe szalmát teríthetünk. Ügyeljünk arra is, hogy rendszeresen irtsuk a tövek közé nőtt gyomokat.
Tápanyag-utánpótlás nélkül a szamóca termesztése gazdaságtalan. Hagyományos trágyázásnál a telepítés évében szükséges foszfor és kálium műtrágyákat a szerves trágyával együtt, a nitrogént az ültetéskor ajánlatos kijuttatni. A termőévekben a kálium és foszfor műtrágyákat, valamint a nitrogén 50-70 %-át közvetlenül a szüret utáni időszakban, a maradék nitrogént a következő év kora tavaszán juttatjuk ki. Manapság már a tökéletesen víz-oldható műtrágyák terjedésével a megfelelő összetételű és mennyiségű műtrágyát oldatban is ki tudjuk juttatni.
A szamóca a vízigényes gyümölcsök közé tartozik. Főként a bogyó fejlődésekor és érésekor, valamint a szüret után öntözzük.
Termő növényeinknél a képződött indákat el kell távolítanunk, mert így nagyobb lesz a terméshozam. Az első indák már a virágzás elején megjelennek, de a nagymértékű indaképződés a szüret utáni időszakban várható. Aki azonban szaporítani szeretné epertöveit, az hagyja növekedni és az inda végén kifejlődő kis levélkéket legyökeresedni. Amikor az új kis növény növekedni kezd, vágjuk le az indaszárat.
 
Felhasználás
 
 
Az eper kalóriatartalma alacsony (egy tálka eper: 55 cal), ezért diétázáshoz különösen ajánlott, ráadásul kiváló vitaminforrás. Egy tálka eper C vitamin tartalma 88 mg, ami jóval meghaladja a napi ajánlott 45 mg-t.
Tárolása: távolítsuk el a sérült szemeket, 0-5 C fokon jól levegőzött helyen eltarthatjuk néhány napig. Víztartalma magas, ezért ne takarjuk le. Csak tálalás előtt mossuk meg.
Egy-két napig eltartható hűtőszekrényben is, megmosva, lecsumázva, megcukrozva. Ha kiskertünkben bőséges a termés, készítsünk belőle szamócaszörpöt, vagy dzsemet.  
 
A. M.
  
         
Egyszerű szamócaszörp
Hozzávalók: 70 dkg szamóca vagy 60 dkg kerti eper, 40 dkg porcukor.
Elkészítése: A megmosott és lecsumázott eperszemeket porcelán tálba tesszük, összetörjük, belekeverjük a cukrot, lefedjük, és egy napig állni hagyjuk. Ezután a levét leszűrjük, és néhány percig mérsékelten forraljuk. A tetején képződött habot leszedjük.
           
Eperdzsem
Hozzávalók: 3 kg (lehetőleg apró) eper, 2 kg kristálycukor, 1 teáskanál citromsav
Elkészítés: Az eperszemeket lecsumázzuk. Langyos vízben jól megmossuk. Szűrőkanálon lecsepegtetjük és nagyméretű lábosban soronként megszórjuk kristálycukorral és lefedjük. Egy óra múlva levet ereszt. Rászórjuk a citromsavat és erős tűzön kevergetve addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik (kb. 40-50 perc). Amikor mézszerűen folyik le a kanálról, üvegekbe töltjük, még forrón lekötjük és száraz gőzben hagyjuk 24 órán keresztül.      
 
 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 230049
Hónap: 819
Nap: 29