Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Otthon: Tippek & trükkök

2008.05.03

 

Szőnyegtisztítás

Megelőzés
• Kertes házban a kerti utak, járda, a kert kialakítása is nagyban befolyásolja, hogy mennyi koszt hordunk be magunkkal a lakásba. Az ügyesen kialakított növényzet jelentős mennyiségű port tud megkötni a ház körül. Fontos, hogy a bejáratnál megfelelő lábtörlőt, sárkaparót helyezzünk el.
• Könnyen tisztán tarthatóak a természetes kőburkolatok, a hajópadló, parketta.
• A padlószőnyeg nem ajánlott, mivel nehezen tisztítható, megköti a port, jó búvóhelye a poratkáknak.
• A hagyományos szőnyegek könnyebben tisztán tarthatóak. Részesítsük előnyben a természetes anyagúakat, elsősorban a gyapjút, mivel az nem köti meg a port, szemben a műszálas szőnyegekkel. Praktikusak a rongyszőnyegek, amelyek már esztétikus kivitelben kaphatók, és gépben is moshatók.

Tisztítás
• A szőnyeg tisztításához használhatunk biológiailag lebomló, környezetbarát sampont vagy tisztítószert (pl. teafű vagy növényi alapanyagú sampon vagy gabonakeményítő).
• A szőnyegek visszakapják eredeti fényüket, ha időnként száraz sóval átkeféljük (különösen a megszürkült résztől ne sajnáljuk a sót). Utána a sót porszívóval szedjük fel! Alternatíva: langyos, ecetes vízzel (víz-ecet aránya: 10:1) keféljük át alaposan a szőnyeget.

Foltok
A szőnyegre cseppent gyertyaviaszt eltüntethetjük, ha itatós papírt helyezünk rá, majd meleg vasalóval rávasalunk.
• A ragasztófoltot próbáljuk ecetes ronggyal kivenni a szőnyegből.
• A leragadt rágógumira tegyünk jégkockát, és tartsuk rajta addig, amíg meg nem dermed, ezután a gumit a szőnyeg károsodása nélkül letörhetjük.
• Ha a szőnyegünkben molykárt észlelünk, borítsunk rá vizes ruhát, és forró vasalóval gőzöljük át. A forró gőztől a peték elpusztulnak.
• Ha kutyánk még nem szobatiszta, előfordulhat, hogy a szőnyegen nem kívánt nedvességfolt jelenik meg. Szívassuk fel ronggyal, majd töröljük át többször a foltot citromos (ecetes), lúgos vízzel. Helyezzünk a foltra száraz törölközőt, és nyomtassuk le valamivel. Ha átnedvesedett, cseréljük ki. A folt eltűnik, szagtalanná válik és a kutyánk sem fog még egyszer odapiszkítani. A módszer cicáknál is alkalmazható, azzal a különbséggel, hogy itt a foltot száradása után ajánlatos szalmiákszesszel is átdörzsölni. Ez megszünteti a kellemetlen szagot, és elriasztja a cicát is attól a helytől.

 

Környezetbarát folttisztítási módszerek

A folttisztítás alapszabálya, hogy a folt keletkezése után rögtön neki kell látni annak eltávolításához.

Friss gyümölcsfolt: áztassuk tejbe vagy savóba, vagy rácsöppentett citromlével tüntessük el a foltot a ruhából.

Fűfolt: dörzsöljük glicerinnel a foltot. Vagy: alkohollal dörzsöljük be a foltot, majd szappanos vízben mossuk ki.

Golyóstoll, tinta: dörzsöljük alkoholba mártott szivaccsal.

Izzadságfolt: langyos ecetes vagy szódabikarbónás vízben áztassuk. Szalmiákszeszes vízzel átitatott vattával is eltávolíthatjuk a ruhaneműből.

Kakaófolt: sóval és meleg vízzel kezeljük.

Kávé-, tea-, kólafolt: tojássárgájával kevert langyos vízzel kell kiöblíteni. Ecetes, majd normál öblítés! Bóraxos oldatba kell áztatnunk a ruhát!

Mustárfolt: dörzsöljük be glicerines ronggyal, majd mossuk ki szappannal hideg vízben.

Penészfolt: öntsünk erős szappanos oldatot és sót a foltra, tegyük ki napfényre és tartsuk nedvesen.

Ragasztófolt: ecet.

Rágógumi: dörzsöljük jéggel, amíg megkeményedik, majd szedjük le.

Rozsdafolt: áztassuk savanyú tejben vagy citromlében, dörzsöljük be sóval, tegyük ki a napra, és csak ezután mossuk ki.

Rúzsfolt: hideg tejszínnel vagy főzőmargarinnal dörzsöljük be, majd mosószódával mossuk ki.

Vérfolt: áztassuk 10 percig hideg, sós vízben, majd mossuk ki szappannal. Ha régebbi a folt, keverjünk össze keményítőt és hintőport (vagy burgonyalisztet, esetleg reszelt burgonya tömény levét) egy kis vízzel, és ezt kenjük a foltra! Gyengén dörzsöljük be, és tegyük a napra. Száradás után keféljük le. Ha nem elég az egyszeri kezelés, ismételjük meg.

Viaszfolt: tegyük a ruhát a mélyhűtőbe kb. 2 órára, és így könnyen leszedhetjük a viaszt.

Vörösbor:  a foltra azonnal locsoljunk szódavizet, szénsavas ásványvizet. Ezt párszor ismételjük meg, majd a foltot szórjuk be sóval és itassuk fel.

Vörösboros, sör- vagy likőrfolt: áztassuk bóraxos oldatban.

Zsírfolt: forró vizes átmosás után öntsünk rá szódabikarbónát. Megszórhatjuk a foltot sóval, hintőporral vagy burgonyaliszttel is. Dörzsöljük be jól, és hagyjuk rajta addig,míg a foltot beszívta. Keféljük le és dörzsöljük át nedves kendővel.

Zsírfolt eltávolítása a bőrről: Egy kevés felvert tojásfehérjével óvatosan dörzsöljük be a foltot.

Friss tippek

Levegőfrissítés, illatosítás

• Alapvető megoldás a rendszeres szellőztetés.
• Kellemes illatot érhetünk el illóolaj, borsmentafőzet párologtatásával vagy szárított gyümölcshéjakkal.
• Helyezzünk el természetes anyagokból készült potpourrit (illat-tálat) a lakás több pontján: válasszuk ki a kívánt növényi összetevőket (virágszirmok, gyógynövény-levelek, teafüvek stb.), rétegezzük egy szép üvegedénybe tengeri sóval és/vagy szárított gyümölcshéjakkal (narancs, citrom, mandarin stb.). Ha néhány csepp illóolajat is csepegtetünk rá, hosszabban, intenzívebben illatozik majd.

• Konyhában jó szolgálatot tehet a szagelszívó.
• Ha aromalámpánkba (vagy egy tál forró vízbe) néhány csepp levendulaolajat teszünk, eltüntethetjük a lakásban terjengő ételszagot.
• Intenzív, erős szagok (pl. káposzta, karfiol főzése) semlegesítésében segíthet a főzővízbe, vagy egy külön edényben forralt vízbe adagolt néhány csepp ecet is.
• Ha a szekrény belseje kellemetlen szagú, tegyünk bele egy tálkában frissen őrölt kávét.
• A dohos szagot megszüntethetjük a szobák különböző sarkaiban elhelyezett fenyőolajjal átitatott kendővel. Ez a módszer feleslegessé teszi a légfrissítő spray használatát, ugyanakkor hónapokig tart a hatása.
• A kellemetlen szagú gázokat egy gyufa elégetésével is megszüntethetjük.

Dohányszag ellen
Akasszunk fel a szobában egy nedves szivacsot, amit napközben többször újra benedvesítünk.
• A füstös szobában néhány percig lóbáljunk vizes törölközőt.
• A szekrények vagy magasabb polcok tetején kis edénybe tegyünk ecetes szivacsot. Ott ez különösen ajánlható, ahol csak a vendégek szívnak, a család nem dohányzik.

 

˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘
 

Energiatakarékosság: sütés-főzés

Gasztronómia animált gif

Főzés
• A fedő nélküli főzés kétszer akkora energiát igényel fél liter víz felmelegítésénél, mint fedő használatakor.
• Ne főzzük agyon ételeinket! A nyersen vagy párolva fogyasztott étel nemcsak „energiatakarékosabb", de egészségesebb is, mert a zöldség és a gyümölcs főzés során sokat veszít az ízéből, vitamintartalmából.
• A burgonyát, zöldségeket ne főzzük bő lében, így kevesebb vizet kell felmelegíteni és az ételek sem lúgozódnak ki.
• Ha már felforrt az étel, vegyük kis lángra. Főzési ideje ezzel nem növekszik, viszont energiát takarítunk meg.
• Főzéshez olyan méretű edényt használjunk, amely illeszkedik a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez. Ha például a főzőlap átmérője 18 centiméter, az edényé pedig csak 15 centiméter, akár 30%-kal is nőhet az energiafogyasztás.
• Ne érjen túl a láng az edény peremén.
• A szendvicstalpú edények hőátadása jobb, kevesebb veszteséggel, nagyobb hatékonysággal, egyenletesen főznek.
• Vízforralásnál csak annyi vizet melegítsünk, amennyire éppen szükségünk van. Használjunk poharat vagy bögrét a víz beméréséhez.
• A kukta nemcsak gyors, hanem energiatakarékos is. Ideálisan főzhetünk benne egytálételeket, leveseket, főzelékeket, hüvelyeseket és olyan ételeket, amelyek főzési ideje hosszú. A konyhában kevesebb a szag és a gőz, nem vész el az ételek aromája és tápanyaga. A kuktát csak a kétharmadáig töltsük meg, hogy a gőz szabadon mozoghasson.

Sütés
Ha bemelegítettük a sütőt, használjuk ki a teljes kapacitását. Minél több ételt süssünk meg egyszerre.
• Ne nyitogassuk feleslegesen a sütő ajtaját, mert ez minden alkalommal hőveszteséget jelent.
• Használjuk ki a sütő maradékhőjét. A sütés befejezése előtt néhány perccel lezárhatjuk a sütőt. A maradékhőt használhatjuk gyümölcsaszalásra is.
• A tisztán tartott sütő jobban visszaveri  a hősugarakat, ezért hatékonyabb.
• A római tál ősi és energiatakarékos konyhaeszköz, tulajdonképpen széles agyagedény. A húst és a köretet együtt készíthetjük el benne, és nem fordulhat elő , hogy az étel odaég. Kellemes zamata lesz az ételnek és tápanyagai sem vesznek el.

˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘

Energiatakarékosság: hűtőszekrény

Vásárlás
• Vásárlásnál vegyük figyelembe a klímaosztály betűjelzését, amely megmutatja, hogy a készülék hány fokon üzemeltethető. Gyakori probléma, hogy pl. egy „N" jelzésű, azaz +16 és +32 C fok között üzemeltethető készüléket hideg helyiségben helyeznek el. Ha a hűtő normáltéri hőfokszabályozó -érzékelője hidegebb környezeti hőmérsékletet észlel, akkor nem kapcsol be, így a fagyasztórész leolvad.
• Nem érdemes két kisebb készüléket vásárolni; egy nagyobb készülék üzemeltetése gazdaságosabb.

Elhelyezés
• Hagyjunk üres helyet a készülék háta mögött, hogy a kondenzátor (fekete rács) és a kompresszor szellőzése biztosított legyen.
• Ne helyezzük a hűtőkészüléket hőforrás közelébe vagy napsugárzásnak kitett helyre, mert ez növeli az energiafogyasztást.
• A kellemetlen zajhatások elkerülése érdekében fontos a készülék vízszintes elhelyezése. A nem megfelelően felfekvő készülékben rendellenes zörejek keletkeznek, ráadásul az ajtó sem záródik rendesen. 

Használat, karbantartás
• Ha a fagyasztóból kivett élelmiszert a hűtő normál terében engedjük ki, energiát takarítunk meg.
• Soha ne tegyünk meleg ételt a hűtő normál terébe vagy a fagyasztóba, mert ennek lehűtése többletenergiát igényel.
• Ne nyitogassuk a mélyhűtő ajtaját. Minden kinyitásnál meleg levegő tódul a hideg helyére, amit le kell hűteni.
• Rendszeresen tisztítsuk meg a kondenzátort és a kompresszort! Ha ezek nagyon porosak, gátolják a szellőzést, így a hűtő több energiát vesz fel.
• Rendszeresen olvasszuk le a készüléket (a nem automatikus leolvasztásúakat), mivel a jégréteg szigetel, növeli az energiafelhasználást.
• Soha ne lépjük túl a gyártó által megadott naponta maximálisan lefagyasztható élelmiszer mennyiséget! Ez ugyanis az élelmiszereken esett (szabad szemmel nem látható) belső károsodást, íz- és zamatvesztést okoz, amely végül az eltarthatósági idő csökkenéséhez vezet.
• Fagyasztókban a megfelelő hőmérséklet -18 C fok. Ennél hidegebb csak energiapazarlás, nem növeli meg az eltarthatósági időt. Ha a fagyasztóban nincs beépített hőmérő, akkor a kereskedelmi forgalomban levő hűtőszekrény-hőmérővel állítsuk be a -18 C fokot.
• Ha jégakkut tárolunk a fagyasztóban, az nemcsak az energiafogyasztásra van kedvező hatással, hanem áramkimaradás esetén nagyobb biztonságot nyújt.

˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘

Energiatakarékosság: szellőztetés

Energiát és ezáltal pénzt takaríthatunk meg, ha napjában többször, rövid ideig, de intenzíven szellőztetünk, azaz, ez idő alatt teljesen kitárjuk az ajtót-ablakot.

Párás tükör, vizes szőnyeg, gőzfürdő, penészgombák? 
• Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat, ha a vizes helyiségekben, mint pl. a fürdőszoba, megfelelő szellőzésről gondoskodunk.
• Ezért is nagyon fontos, hogy a fürdőszobának is legyen ablaka.
• Ahol nem oldható meg a természetes szellőzés, ott aktív szellőztetésre van szükség. 
• Lényeges, hogy megfelelő teljesítményű ventilátort válasszunk. Általában légköbméter/órában adják meg a ventilátorok teljesítményét. A túl nagy teljesítményű sokat fogyaszt, és erősen hűteni fogja a fürdőszobát.
• Már majdnem minden ventilátornál van visszacsapó zár, amely megakadályozza, hogy kívülről a hideg levegő beáramoljon. Különösen érdekes ez, ha a kivezetés északi vagy nyugati, általában szél felőli oldalon van.
• Kaphatóak időkapcsolós változatok is, amelyeket nem kell föl-le kapcsolgatni, hanem beprogramozható, hogy az indítástól számítva meddig működjön, így véletlenül sem felejtjük bekapcsolva.

˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘˘

 

 

 
 

 

Profilkép



Utolsó kép




Archívum

Naptár
<< Július / 2017 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 213807
Hónap: 1313
Nap: 47