Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek: Főétel

2008.02.13

Töltött káposzta


 

Hozzávalók (6 személyre)


12 savanyú káposztalevél, 1,2 kg savanyú káposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 2-3 evőkanál olaj, 1 közepes vöröshagyma , 2 gerezd fokhagyma, 1 csapott evőkanál pirospaprika, 1 kiskanál majoránna, 1 púpozott evőkanál finomliszt , a töltelékhez: 10 dkg fényezetlen rizs, esetleg barna rizs, só, 60 dkg sertéscomb vagy lapocka, fél fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 tojás, 1 mokkáskanál őrölt bors, 1 kiskanál majoránna, 1 csapott evőkanál pirospaprika, a tálaláshoz: tejföl

 

      Először a tölteléket készítjük el, amihez a rizst 2 deci vízben, csipetnyi sóval puhára főzzük. A húst kockákra vágjuk, ledaráljuk. A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, majd az olajon, közepes lángon kevergetve megfonnyasztjuk, és a húshoz adjuk. A kihűlt rizst és a tojást belekeverjük, kb. fél evőkanálnyi sóval ízesítjük, megborsozzuk, a majoránnával és a pirospaprikával fűszerezzük. A káposztaleveleken végighúzódó erek vastag részét kivágjuk, hogy hajtogatni tudjuk. A leveleket úgy fordítjuk, hogy a vastag ér velünk szemben legyen, mert így lehet könnyebben feltekerni. Mindegyik közepére tölteléket halmozunk. A levél egyik oldalát ráhajtjuk, majd felcsavarjuk, végül a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük. Az esetlegesen kimaradó töl-telékből gombócokat formálunk. A savanyú káposztát aszerint, hogy milyen savanyúan szeretjük, kimossuk. A szálakat át is vághatjuk, hogy ne legyenek túl hosszúak. A szalonnát kis kockákra vágjuk, az olajon kevergetve ki- sütjük. Ha szalonna nélkül készítjük, akkor még 2-3 evőkanál olaj kell hozzá. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk, és a szalonnán üvegesre sütjük. A pirospaprikával meghintjük, majd az apró káposztát belekeverjük. Kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük, a majoránnával fűszerezzük. A tetején szép sorban elrendezzük a töltelékeket, és any-nyi vízzel (kb. 6 deci) öntjük föl, amennyi majdnem ellepi. Felforraljuk, majd az edényt félig letakarva egyenletes tűzön puhára főzzük. Időközben az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem szabad, mert akkor a töltelékek összetörnek. Az elfövő levet folyamatosan pótoljuk. Amíg a káposzta fő, a lisztet kb. 1,5 deci hideg vízzel simára keverjük, vagyis habarást készítünk. A kész töltelékeket a lábasból kivesszük. Az apró káposztát a habarással besűrítjük, s néhány percig főzzük. Amikor kellően besűrűsödött, a töltelékeket visszahelyezzük. Tálaláskor tejfölt is kínálunk hozzá.


Elkészítési idő: 2 óra 20 perc.

 

Ananászos grill csirke

4 személyre,
2 db nyers grill csirke, 1 db ananász, 100 g reszelt sajt, só.
 

A megtisztított, megmosott, csirkék hasát belülről sóval bekenjük, néhány darabka apróra vágott ananászt teszünk bele. Nyársra húzzuk, megsózzuk. A grillsütő alsó, cseppfelfogó tálcájára tesszük a maradék ananászt. A csirkéket szép pirosra sütjük, a sütés végén pedig megkenjük a sült ananász levével. A csirkéket feldaraboljuk, és a grillsütő tálcájára rakjuk. Rátesszük a közben pirosra sült ananászdarabkákat, megszorjuk a reszelt sajttal és addig grillezzük, amig a sajt megpirul. Főtt rizzsel tálaljuk.


 

 

Jamaikai grillcsirke

Hozzávalók:

   * 2 közepes méretű csirke, hosszában kettévágva
   * 1/2 csésze friss lime-juice
   * 2 tk. barnacukor
   * 1 csésze ketchup
   * 3 ek. szójaszósz
   * 1 chili paprika

A páchoz:
   * 3 ek. barna rum
   * 2 ek. víz
   * 1/2 csésze ecet
   * 10 szál apróra vágott zöldhagyma
   * 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
   * 2 ek. szárított kakukkfű
   * 2 db apróra vágott chili vagy jalapeno paprika
   * 2 ek. növényi olaj
   * 4 tk. barbecue-fűszerkeverék
   * 4 tk. őrölt gyömbér
   * 4 tk. őrölt fahéj
   * 2 tk. őrölt szerecsendió
   * 2 tk. só
   * 2 tk. őrölt feketebors

A fűszeres pácot egy nappal korábban is elkészíthetjük. Forraljuk fel a rumot és a két evőkanál vizet, hagyjuk lobogni kb. 3 percig. Kicsit hűtsük le, adjuk hozzá az ecetet és a páchoz való többi összetevőt, majd az egészet turmixoljuk össze. A fűszeres pácból szedjünk ki 2 evőkanálnyit egy kisebb edénybe, keverjük össze a cukorral, a ketchuppal és a szójaszósszal.
   Tegyük a csirkét egy mélyebb edénybe, csorgassuk rá a lime levét, majd kenjük be a páccal. Fedjük be, és tegyük hűtőbe minimum négy órára (akár egy egész éjszakára is bent hagyhatjuk a hűtőben). A sütéshez először forrósítsuk fel 350°C-ra a barbecue-sütőt. Vegyük ki a csirkét a pácból, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és tegyük a sütőre bőrével lefelé, vagy szúrjuk grillnyársra. Mintegy 50-55 perc alatt süssük át.
   A tálaláshoz daraboljuk fel a csirkét, és hoisin mártással, vagy egyéb grillszósszal tálaljuk.

 

 

Csirkepörkölt

Hozzávalók

Húsok: Egy csirke, vagy 5 db csirkecomb

Zöldségek:1 db. zöldpaprika, 1 db. paradicsom, egy nagy fej hagyma.

Egyéb: egy evőkanál zsír, só, őrölt pirospaprika.

Elkészítés:

A csirkét jól megmossuk, apróra feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk. Egy lábasban felhevítjük a zsírt, és beletesszük az apróra szeletelt hagymát, üvegesre pirítjuk. Amikor megpárolódott, beletesszük a pirospaprikát, rögtön utána a feldarabolt hússzeleteket, és megkavarjuk. Mellétesszük a kicsumázott, feldarabolt zöldpaprikát, és a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk.

Lefedve kb. egy órán keresztül pároljuk. Ha elfogy alóla a folyadék, vízzel de nem bőven, mindig kicsit visszapótoljuk, hogy oda ne égjen, de azért jó sűrű zaftban párolódjon. Galuskával tálaljuk. Ez az étel, és általában a zaftos pörköltféle ételek előre elkészíthetőek, és ha vendégeket fogadunk, érdemes előre elkészíteni, és elegendő tálaláskor csak felmelegíteni. Sok kapkodást lehet vele megspórolni. Bár, ha galuskát adunk köretnek hozzá, az bizony frissen elkészítve az igazi.

Savanyúságnak csemegeuborka, kovászolt uborka, uborkasaláta, vegyes paprika paradicsomsaláta vagy csalamádé adható mellé.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép




Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2017 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 213807
Hónap: 1313
Nap: 47