Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek:Sütemények

2008.01.17

 

Kategória:

Sütemények

Habos malnatorta receptHabos malnatorta recept

(8050 J/1920 kal):

Osszegyurunk 20 deka finomlisztet nyolc deka Rama margarinnal, ket tojas sargajaval, egy fel citrom reszelt hejaval, csipet soval, egy csapott evokanal porcukorral meg annyi hideg vizzel, hogy rugalmas tesztat kapjunk. Egy oraig huvos helyen pihentetjuk, majd vekony kerek lappa nyujtjuk, es ugy belelunk ki vele egy nagy tortaformat, hogy magas
pereme is legyen. Villaval megszurkaljuk a tesztat, es a sutoben
vilagossargara sutjuk. Ezutan a belsejet malnalekvarral megkenjuk, 50
deka friss malnaval kirakjuk, es tetejere simitjuk a tojasok kemeny habba
vert feherjet, amelyet egy evokanal kristalycukorral izesitettunk. A sutobe visszatoljuk a tortat, de a langot majdnem teljesen lecsavarjuk, hogy a hab a tetejen inkabb szaradjon, mint suljon. Akkor jo, ha szep
rozsaszinu a teteje. A megsult tortat az elzart suto nyitott ajtajaban hagyjuk kihulni, nehogy "megfazzon", es a hab osszeessen. Vegul a tortakarimat lehuzzuk rola, es a tortalappal egyutt csusztatjuk talra.

Esterhazy-torta


Hozzavalok:Esterhazy-torta
20 dkg mogyoro,
25 dkg porcukor,
8 tojasfeherje,
3 evokanal vaj,
4 evokanal
liszt,
4 evokanal baracklekvár,
20 db cukrozott cseresznye.

Vaniliakrem:
5 tojassargaja,
2 evokanal liszt,
5 evokanal porcukor,
1 rud vanilia,
6 dl tej, feher fondant (keszen kaphato).

A mogyorot sutoben megpiritjuk, a hejat ruhaval ledorzsoljuk es ledaraljuk.
A 8 tojasfeherjet 25 dkg cukorral kemeny habba verjuk, belekeverjuk a ledaralt mogyorot, ezutan kivajazott, lisztezett sutolapon 6 db 1 cm vastagsagu lapot sutunk belole. A tepsirol levett lapokat tortakarikaval
kiszurjuk, hogy egyformak legyenek. Vaniliakremmel megtoltjuk a lapok kozeit, a legfelso lapot vekonyan lekvarral megkenjuk, hogy a rakerulo fondant szep fenyes maradjon.

A vaniliakrem keszitese: A tojassargajat es a lisztet 0,5 dl tejjel habverovel simara keverjuk. Fel liter tejet 15 dkg cukorral es a vaniliaruddal felteszunk foni. Az 5 tojasfeherjet 10 dkg cukorral kemeny
habba verjuk. Ha a tej felforrt, kivesszuk belole a vaniliat, a tejet hozzakeverjuk a tojassargajahoz, amit elozoleg mar simara kevertunk. Ismet erosen felmelegitjuk (80 fokra), majd levesszuk a tuzrol, es amikor felig
kihult, ovatosan hozzakeverjuk a felvert kemeny tojásfeherjebol keszult habot. Ezzel a kremmel toltjuk meg a tortalapokat. Amikor a legfelso lapot lekentuk baracklekvarral, raontjuk a torta kozepére a felolvasztott feher fondant-t, es szeles, lapos kessel simara elkenjük. Talalas: A tortat felszeleteljuk, es szeletenkent egy-egy cukrozott cseresznyevel diszitjuk.


Gyümölcsös joghurttorta receptje 10 személyreGyümölcsös joghurttorta receptje


3 tojás
5 dkg liszt
5 dkg porcukor
margarin
8 dl joghurt
30 dkg kivi vagy narancs
10 dkg háztartási keksz
4 csapott teáskanál zselatin
10 dkg porcukor

A három tojásból a lisztből és a cukorból készíts piskótatésztát. Egy magas szélű tortaformát kenj ki margarinnal , ebbe tedd a tésztát és süsd ki. (A tésztát a formában  hagyd kihűlni!)   A zselatinport keverd el 4 dl vízzel és forrald fel. A gyümölcsöt tisztítsd meg, kockázd fel, a kekszet is darabolt fel, s ezeket keverd össze a joghurttal. Adj hozzá porcukrot, s keverd hozzá a kihűlt zselatin oldatot. Ezt a masszát terítsd el a piskóta tetején, s a tortát tedd hűtőbe, hogy megdermedjen.

Farsangi fánk

              
  Hozzávalók:Farsangi fánk sütemény
  50 dkg finomliszt,
  1/2 liter tej,
  6 tojássárgája,
  3 dkg éleszto,
  7 dkg vaj vagy Rama margarin,
  1 evokanál cukor,
  1 evokanál rum,
  1 zacskó vaníliás cukor,
  1 mokkáskanál só,
  a sütéshez bo olaj,
  a tálaláshoz 2 evokanál rum,
  2 dl sáragabarack-lekvár.
                       
A szétmorzsolt élesztot a cukorral elkevert, 2 dl-nyi langyos tejben feloldjuk, majd letakarva felfuttatjuk. Közben az átszitált lisztet nagy tálba szórjuk. Mélyedést vájunk a közepébe, amibe beleöntjük a felfutott élesztot, a tojássárgákat, a rumot és a sót,
valamint a megmaradt tejet. A tésztát addig gyúrjuk-gyömöszöljük, amíg hólyagossá válik. Ekkor beledolgozzuk a vajat is. Cipót formálunk beleole, és liszttel meghintett tálba rakva, a tetejét is belisztezzük. Ruhával letakarva addig kelesztjük, amíg eredeti térfogatához képest duplájára no. Lisztezett
deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és lisztbe mártott nagy fánkszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A deszkán még negyedóráig pihentetjük. Közben nagy lábosba legalább 5 ujjnyi olajat öntünk és felforrósítjuk. Egyszerre csak kevés tésztát teszünk bele, mert sülés közben a fánkok nagyra nonek. Az alsó felét fedo alatt sütjük, majd megfordítva, már fedetlenül folytatjuk a sütést. A megsült fánkokat forrón meghintjük a vaníliás cukorral, és a rummal higított baracklekvárral tálaljuk.

Képviselőfánk receptje (nagyszerű, gyors tészta)

10 deka vajat 10 evőkanál vízzel felforralunk. Ha jól forr, 10 deka 0-ás grízes lisztet szórunk bele s kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve, egyenként 4 egész tojást keverünk hozzá, majd sütőlemezre kis, tojásdad alakú halmokat rakunk, és forró sütőben sütjük. A sütőt 10 percig nem szabad a tésztára kinyitni. A szép sárgára sült fánkok alsó részét éles késsel bevágjuk s a szétnyitott fánkok üregét 1 csomag Váncza-vanília- vagy mogyorókrémporból a krémeslepénynél leírt módon készült krémmel töltjük. Ha a fánkok ürege nem elég nagy, úgy a lágy tésztát kés hegyével óvatosan kiemeljük. Tálaláskor Váncza-vanilincukorral kevert porcukorral szórjuk be.

 

Spanyol csokoládéital

 

Hozzávalók:

  • 6dltej,                                                                                                                               
  • 4 dl tejszín,                                  
  • 15 dkg étcsokoládé,
  • késhegynyi õrölt szegfûszeg,
  • késhegynyi õrölt fahéj,                       Kép
  • 1-2 evõkanál porcukor.
  • csipet só

Elkészítés:
A tejszínt a tejjel elkeverjük, a csokoládét darabokra törjük, majd beletesszük a tejszínnel elkevert tejbe. Gyenge tûzre állítjuk, beletesszük a fûszereket és folyamatosan kevergetve felforraljuk. Ezután habverõvel pár percig kevergetjük, végül a tûzrõl lehúzzuk és addig verjük tovább, amíg krémes-habos lesz. Talpas poharakba öntjük, kevés õrölt fahéjjal és szegfûszeggel díszítjük, ezután hagyjuk kihûlni, majd a hûtõszekrényben jól megdermesztjük. Tálalás elõtt kevés tejszínhabot nyomunk rá.

 

Csupa csoki muffin

Hozzávalók:
10 dkg keserű csokoládé, 12 dkg vaj.
Tésztához: 15 dkg liszt, 2 csapott tk. sütőpor, 12 dkg cukor, 1 vanília, 3 tojás, 2 ek. tej, esetleg rumaromába áztatott magozott meggybefőtt.
Tetejére: 10 dkg keserű csokoládé, 3 dkg vaj, 3 ek. tejszín, 1 vanília, 5 dkg reszelt fehér csokoládé.

Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük a formát kibéleljük. A csokoládét darabokra törjük, a vajjal kis edényben állandó keverés közben vagy vízfürdőben felolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A tésztához a lisztet elkeverjük a sütőporral. A tojást elkeverjük a kétféle cukorral, a tejjel, az olvasztott csokival, majd beleforgatjuk a lisztes keveréket. Alaposan összekeverjük az egészet. A formát kibéleljük a tésztával, teszünk bele egy-egy szem meggyet, majd 180 fokon, légkeveréses sütőben 160 fokon 20-25 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni. A tetejéhez a csokoládét darabokra törve edénybe tesszük, hozzáadjuk a vajat, a tejszínt, a vaníliát. Állandó keverés közben felolvasztjuk, és hűlni hagyjuk, majd lekenjük vele muffinok tetejét, belemártjuk a reszelt fehér csokoládéba, majd hagyjuk megdermedni.

Megjegyzés:
Én a 24 db-os kicsi muffin formát használtam, de kimaradt egy kevés massza, amiből még 6 db lett a nagyobb formából, így a légkeveréses sütőben egyszerre sütöttem a két adagot.


Csupa csoki muffin
 

 

Narancskrémes piskótarolád
 

Hozzávalók:
Tésztához: 3 tojás, 11 dkg kristálycukor, 2 cs. vaníliás pudingpor, 1 kk. sütőpor.
Krémhez: 25 dkg Ráma margarin, 15 dkg porcukor, 1 narancs, és 1 narancs reszelt héja, 3 dl tej, 1 cs. vaníliás pudingpor.
Tetejére csokoládé reszelék.

Elkészítése:
A tojásfehérjét felverjük apránként adagolva a 11 dkg kristálycukorral, majd belekeverjük a tojássárgáját, a pudingport, és a sütőport. Kb. 29x36 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd belekenjük a masszát, és percek alatt előmelegített sütőben 180 fokon megsütjük. Vizes konyharuhára borítjuk, feltekerjük, és kihűtjük. Közben elkészítjük a krémet. A margarint habosra keverjük a porcukorral. A pudingport elkeverjük a kristálycukorral, a tejjel, majd sűrűre főzzük, és állandó keverés mellett kihűtjük. A kihűlt pudingot összekeverjük a vajkrémmel. A narancsok héját lereszeljük, az egyik narancsot kifilézzük (cikkekre szedjük, majd az oldalán lévő hártyákat leszedjük), apró kockákra vágjuk. A vajkrémbe belekeverjük a kihűlt pudingot, a reszelt narancshéjat, és a narancskockákat. Kitekerjük a piskótát, megkenjük a krém kb. 3/4 részével, majd a konyharuha segítségével feltekerjük, és kívülről is bekenjük a maradék krémmel. A tetejére csokireszeléket szórunk.

Narancskrémes piskótarolád

 

 

Barackos sütemény

Hozzávalók:
2 doboz barackbefőtt, 20 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 vanília, fél citrom reszelt héja és leve, 20 dkg liszt, 15 dkg étkezési keményítő, 1 sütőpor, 6 tojás, pici só, porcukor.

Elkészítése:
A felezett barackokat kettévágjuk, majd lecsöpögtetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokosra, a tepsit kibéleljük sütőpapírral. A vajat 10 dkg cukorral, 1 vaníliával, citromhéjjal és a citromlével habosra kikeverjük. 18 dkg lisztet és 10 dkg keményítőt összekeverünk a sütőporral. Egymás után 3 tojást keverünk a vajhoz, majd a lisztes keveréket is belekeverjük. A tésztát a tepsire simítjuk, majd kirakjuk a barack darabokkal. A sütemény a sütőben 160 fokon kb. 15 percig sütjük. A megmaradt 3 tojást szétválasztjuk. A fehérjéket 1 csipetnyi sóval habbá verjük. A tojássárgáját a maradék 10 dkg cukorral, és 1 vaníliával habosra keverjük. A maradék 2 dkg lisztet és 5 dkg keményítőt elvegyítjük. A cukros tojássárgájához apránként hozzákeverjük a habot, és a lisztkeveréket. A süteményt kivesszük a sütőből, majd rákenjük a tojásos masszát, kb. 20 perc alatt megsütjük, majd megszórjuk porcukorral.

Mézes szelet

Hozzávalók:
15 dkg kristálycukor, 2 ek. méz, fél dl tej, 1 tojás, 10 dkg vaj, 2 sütőpor, 50 dkg liszt, 4 ek. búzadara, 5 dl tej, 2 vanília, 25 dkg porcukor, 25 dkg vaj, 1 ek. rum, 15 dkg baracklekvár, 1 ek. vaj, 15 dkg étcsoki.

Elkészítése:
A cukrot a mézzel, a tejjel, a tojással, a vajjal és a sütőporral összekeverem, és gőz fölött 15 percig habzásig főzöm. Leveszem a tűzről, belekeverem a lisztet. A tésztát 4 egyforma cipóra osztom, egyenként kinyújtom, majd a tepsi hátoldalán kisütöm. A búzadarából vaníliás tejjel sűrű pépet főzök, és kihűtöm. A porcukrot és a vajat habosra keverem, rummal ízesítem, majd hozzáteszem a darás pépet és elkeverem. A kihűlt tésztalapokat a krémmel és a baracklekvárral felváltva megkenem. Az első és a harmadik tésztalapra krémet, a másodikra lekvárt teszek. A tészta tetejét étolajjal higított, olvasztott csokoládéval vonom be.

 

 

Habos-kókuszos szelet

Hozzávalók:
Tésztához: 6 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 10 dkg kókuszreszelék, fél cs. sütőpor.
Krém: 6 tojássárgája, 1 cs. vaníliás pudingpor, 4 dl tej, 15 dkg porcukor, 15 dkg vaj.
A tetejére: 6 tojásfehérje, 15 dkg kristálycukor, kókuszreszelék.

Elkészítése:
A tojásfehérjét kemény habbá verem az apránként adagolt cukorral. A lisztet összekeverem a kókuszreszelékkel és a sütőporral. Óvatosan beleforgatom a tojáshabba, majd vajazott, lisztezett tepsibe öntöm, és kb. 25 percig sütöm. A tojássárgáját összekeverem a pudingporral és a tejjel. A vajat kikavarom a porcukorral. A pudingot sűrűre főzöm, majd állandó keverés mellett teljesen kihűtöm. Összekeverem a vajas krémmel. A kihűlt tésztára kenem a krémet. A tojásfehérjét keményre verem gőz fölött a cukorral, majd a krém tetejére kenem. A tetejét megszórom kókuszreszelékkel.


Habos-kókuszos szelet

 

Rigójancsi

Hozzávalók:
6 tojás, 20 dkg kristálycukor, 2 kk. sütőpor, 4 cs. csoki pudingpor.
Töltelék: 8 dl tejszín, 6 dkg kakaó, 12 dkg vanília, 1 csapott evőkanál zselatin.
Bevonat: 30 dkg cukorból, és 4 dkg kakaóból készült fondan vagy 3 dkg kakaóból 3 dkg cukorral főzött 3 dkg vajjal elkevert csokoládémáz.

Elkészítése:
A 3 tojás fehérjét felverünk 10 dkg kristálycukorral, belekeverjük a sárgáját, 2 csomag csoki pudingport, 1 kk. sütőport. Kisütjük, majd ugyan így elkészítjük a másik csoki lapot is. A tejszínt, - amit előbb pár óráig jó hidegen tartottunk- habüstben vagy porcelán tálban kemény habbá verjük és közzé keverjük a kevés vízben feloldott, átszűrt zselatint. Két jó kanálra valót félreteszünk belőle. A kakaót összekeverjük 12 dkg vaníliával és azt lassanként a tejszínhabhoz keverjük. Az egyik lapra rásimítjuk a kakaós krémet, erre rákenjük a fehéren hagyott tejszínhabot. A másik lapot bevonjuk a csoki mázzal, majd 5x5?ös kockákra vágjuk, egyenként rátesszük a hab tetejére, és a kockák mentén vizes késsel felszeleteljük az egész süteményt. Fogyasztásig hűtőben tartjuk.


 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

weaver9026@gmail.com

(Takács Zoltán, 2008.02.11 10:01)

Kedves Krisztina!
Nemrég találkoztam az eoldal.hu kínálta lehetőséggel-hálás is vagyok érte, hogy ilyen szép honlapra leltem , mint az Öné. Gratulálok és köszönöm a sok hasznos dolgot, mivel hasonló az én érdeklődési köröm is.
Üdvözlettel: Takács Zoltán

 

 

Profilkép



Utolsó kép




Archívum

Naptár
<< Július / 2017 >>

Statisztika

Online: 2
Összes: 217467
Hónap: 1253
Nap: 46