Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Receptek:Levesek

2008.02.11

Kategória:
LevesekKép

Anyukám féle mennyei borsóleves :-) recept


Hozzávalók:
Fél kg mirelit borsó
Sárga- és fehér répa
Vegeta (tetszés szerint)
4evőkanál pirospaprika
6 evőkanál liszt
Egy nagy edény, fedő
Fakanál
Olaj

Elkészítés:
Pici olajon a zöldséget és a borsót megdinszteljük, kb 5 percig lassú lángon. Levéve a tűzről, a 4 evőkanál pirospaprikát és a 6 evőkanál lisztet hozzáadjuk és összekeverjük csomómentesre! Vegetát adunk hozzá. Vízzel felöntjük, majd visszatesszük a lángra, időnként megkeverjük. Forrásnál figyelni, nehogy kifusson. Felforrás után takarékra tesszük kb fél órára! Folyamatosan kóstolgassuk, és ha még nem elég a vegeta, akkor tetszés szerint ízesítsük még!

Jó étvágyat!

Elkészítési idő: 70 perc

Raguleves ( 4 személyre) recept



Hozzávalók:
1 csomag fagyasztott franciasaláta zöldség(répa burgonya borsó keveréke)
1 fej vöröshagyma
1 babérlevel
4 szem szemesbors
25 deka apróra vágott hûsdarabka
egy marék fõtt rizs
kevés tejföl

Elkészítés:
A hagymát apró kockákra vágom és vajon megpiritom .Ha üvegesre pirult akkor hozzáadom a hûsdarabkákat amelyet fehéredésig piritok. Felöntöm egy pici vizzel és a zöldségkeveréket is belekeverem 10 percig dinsztelem együtt kevergetés melett .Felöntöm vizzel(kb 1.5 liter ) hozzáadom a fûszereket (babérlevél,só bors ételizesitõ) közben megfõzöm a rizst kevés sós vizben .Ha a zöldségek puhára fõttek(nem szétfõzni) akkor kész a leves.A levesestálkába teszek egy kevés rizst rászedem a levest és egy kiskanál tejfölt teszek a tetejére.

Tanácsok:
A hûsdarabkák lehetnek csirkemellébõl,vagy sovány sertéskaralyból és marhahûsból is,de az utóbbinak hosszabb a fõzési ideje.

Elkészítési idő: 30 perc

Frankfurti leves recept



Hozzávalók:
virsli
kelkáposzta (vagy kelbimbó)
ételízesítő vagy leveskocka
tejföl
vöröshagyma
olaj
liszt

őrölt kömény
tejföl

Elkészítés:
A kb. kétujjnyi csíkokra összevágott kelkáposztát feltesszük főni, levébe rakunk kicsi sót és egy leveskockát.
Amíg fő a felkarikázott virslik mindkét oldalát olajon megpirítjuk és ezt is beletesszük a levesbe.
Abban az olajban, amiben a virsli sült fűszeres rántást készítünk reszelt hagymával és köménnyel.A rántással 10 percig forraljuk.
Legvégül jó sok tejfölt teszünk bele.

Tanácsok:
Ha valaki nem szereti az úszkáló kelkáposzta látványát, a virsli belerakása előtt le lehet turmixolni és akkor olyan félig-krémleves lesz.
A rántást lehet helyettesíteni étk.keményítővel, de akkor érdemes kis olajon párolt köményes hagymával indítani a levest.
Kelkáposzta helyett kelbimbóval is csináltam már, nagyon hasonló az íze, azokat negyedelni szoktam.

Elkészítési idő: 30 perc

Hagymaleves

A hagymalevesnek sok variációja létezik: néhol egy pár csepp konyakkal, vagy fehérborral ízesítik. Az alábbi recept a hagyományos elkészítési módot ismerteti.

Elkészítési idő

20 perc

Elkészülési idő

30 perc

Hozzávalók 4 személyre
  • 3 fej közepes vöröshagyma
  • 4 dkg vaj
  • 1 liter csontlé vagy 2 leveskocka
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg reszelt ementáli sajt
  • 2 evőkanál liszt
  • szerecsendió
  • fehérbors
  • 4 szelet toastkenyér
Elkészítés

1. A megtisztított vöröshagymát felkarikázzuk, a fokhagymát finomra aprítjuk és a vajon mindkettőt aranybarnára pirítjuk. Ezután liszttel megszórjuk, és folyamatos kevergetés mellett felöntjük a csonlével. Sóval, szerecsendióval, és borssal fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük.

2. A kenyér héját levágjuk, a szeleteket átlósan kettévágjuk, a sajttal megszórjuk és megpirítjuk.

Tálalás, díszítés

A levest forrón leveses csészékbe töltjük, tetejükre egy kevés reszelt sajtot és friss petrezselymet szórunk. A sajtos kenyérszeleteket a csészealjra helyezzük és így tálaljuk a levest.

Csirkeaprólék leves            

 

Hozzávalók:

50 dkg csirkeaprólék,
25 dkg vegyes leveszöldség,
10 dkg kifejtett, friss (vagy mirelit) zöldborsó,
ökölnyi karfiol,                                                             
10 dkg gomba (ez el is hagyható),
2 dl tej,
3 evõkanál olaj,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 evõkanál liszt,
1 púpozott teáskanál só,
1 mokkáskanál õrölt fehér bors,
pár csepp citromlé.

 
Elkészítése:

A csirkeaprólékot feldarabolom (minél kisebb, annál jobb), majd megmosom és lecsöpögtetem. A felhevített olajon mindkét oldalán megpirítom, majd aláöntök 1 dl vizet. Fedõ alatt, az edény rázogatása közben majdnem puhára párolom. Ha zsírjára visszasült (vagyis a folyadék elpárolgott róla), hozzáteszem a közben megtisztított, karikára vagy egyforma kockákra vágott zöldséget, a felszeletelt gombát, a kis rózsáira szedett karfiolt, a zöldborsót, és a fele mennyiségû apróra metélt petrezselyemzölddel meghintve, fedõ nélkül tovább pirítom még néhány percig. Ezután a lisztet ráhintem, és még 1 percig pirítva, felengedem szûk 1 l vízzel. Végül sóval, borssal fûszerezve addig fõzöm, amíg minden megpuhul. A citromlével ízesítem, majd a tejet is beleöntve, kevergetés közben még egyszer felforralom. Ráhintem a megmaradt petrezselyemzöldet, és lefedve hagyom állni 10 percig, csak ezután tálalom.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Profilkép



Utolsó kép




Archívum

Naptár
<< Augusztus / 2017 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 216492
Hónap: 1385
Nap: 48