Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szépség: Fodrászat -2

2008.10.16

Összevissza áll - ollót ide!

Megnőtt frufru? Töredezett hajvég? Már nem tudod beszárítani? Ha nincs idő fodrászhoz menni, a haj kurtítását otthon is elvégezheted. Ráadásul így egy kis igazításért nem kell több ezer forintot fizeti.

Egyszerű megoldásnak tűnik, ha az ollóhoz nyúlunk, persze ismerni kell hozzá a vágási technikákat. Néhány tanács, hogy ne bánjuk meg a házi fodrászkodást...

Frufru

Oldalt, hátul még szép, ápolt, könnyen formázható a haj, a frufru azonban már kezelhetetlen. Összevissza áll, belelóg a szembe... Mit tegyünk?

Vizesen vagy szárazon egyaránt vághatjuk. A nedves hajat egyszerűbb levágni, a rakoncátlan tincsek jobban kézben tarthatók. Hátránya, hogy vizesen a haj hosszabbnak tűnik, mint szárazon, ezért előfordul, hogy rövidebbre sikerül a frizura, mint szeretnénk. Hullámos hajnál még inkább figyeljünk a haj hosszára. Mindig hagyjuk inkább fél centiméterrel hosszabbra, ha szükséges, még utána igazíthatjuk.

A frufru vágása előtt fésüljük egyenesen a homlokba a hajat, a többi tincset pedig tűzzük fel. A frufrut válasszuk ketté, a felső részét tűzzük hátra. Az alsó felét fogjuk a mutató- és a középső ujj közé, majd a szemöldök alatt vágjuk le az ollóval egyenesen. Ezután a felső részét engedjük le, és ugyanilyen hosszúra vágjuk le.

Az olló hegyével függőlegesen vágjunk cikcakkot a hajba, így nem lesz "bilifrizuránk". Akinek van gyakorlata, az egy kicsit elemelheti a hajat a homlokból, így sokkal lazább, levegősebb, fokozatosabb lesz a vágás.

Profi tipp: Az egyben levágott egyenes frufru vágása sokkal nehezebb, mintha kettéválasztva vágjuk le a frizurát. A dús, egyforma tincseknél minden hiba sokkal jobban látszik. Ha ferdére sikerül, megpróbáljuk kiigazítani, végül nagyon rövid lehet a haj. A fokozatosan vágott, lazább frizuránál nem olyan észrevehetők a hibák.

Hajvégek

Sokan nem mernek, nem akarnak levágni a haj végéből, mondván, hogy növesztik. Hetekig hozzá sem nyúlnak, aztán amikor igazításra mennek a fodrászhoz, akkor sokat kell belőle levágni, mert a hajvégek töredezni kezdenek. Ezért aki növeszti a haját, az is vágjon rendszeresen egy keveset a hajvégekből. Hogyan? Három lehetőség van:

- Előrehajolva
A hosszú hajat vághatjuk fokozatosan: hajoljunk előre, fésüljük egyenesre a hajat, majd ollóval vágjuk le a kívánt hosszig, a végektől kifelé. Könnyebben megy a művelet, ha a másik kezünkkel kihúzzuk a tincseket a vágáshoz. Majd egyenesedjünk föl, fésüljük hátra a hajat, és ellenőrizzük a hosszát.

- Igazítás fönt
A fejet tartsuk egyenesen, a nedves hajat fésüljük egyenletesen a fejtetőre, és fogjuk össze egy hajgumival. A lófarkot húzzuk fölfelé (túl hosszú hajnál lehet előrefelé), majd vágjunk le a hosszából. Tépett, fokozatosan vágott frizurát kapunk, ha a tincseket kicsit megcsavarjuk vágás előtt.

- Igazítás a tarkónál
A rövid hajnál a tarkónál sokszor rendezetlenek a tincsek. Itt nehéz egyedül levágni a hajat, ehhez jobb egy barátnő segítségét kérni. Ha mégsem vállalkozik rá, akkor keressünk két tükröt. A nedves hajat fésüljük a fül mögé, hátul a tarkónál csipesszel tűzzük össze. Lassan kezdjük levágni a tincseket. Kezdjük középről, először az egyik irányba, majd a másikba.

Profi tipp: először mindig keveset vágjunk, majd ellenőrizzük, és ha kell, igazítsuk ki.

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 230049
Hónap: 820
Nap: 30