Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Utazás: Hollandia

2008.06.28

Sajtország
Az ország nagyobb része sötétzölddel jelölt mélyföld, a tengerszint alatti részeket mesterséges gátak védik a tengertõl. Állandó szél uralkodik, gyakori az esõzés. Télen nem igen számíthatunk itt fagyra nagy havazásra, a nyarak enyhék kellemesen melegek. Hollandiára az Óceáni éghajlat a jellemzõ.

Régiók

Drenthe
Flevoland
Friesland
Gelderland
Groningen
Limburg
North Brabant
North Holland
Overijssel
Utrecht
Zeeland
South Holland

Holland városok

Amszterdam >>>

Maastricht
városát a rómaiak alapították i.e. 50-ben. Itt találkoztak 1991-ben az Európai Unió vezetõi és azóta Maastricht kapcsolatban áll az egyesítés ügyével. A város otthonias kávéházaival és barátságos burgundi légkörével vonzza a látogatókat. Az ország legrégibb városa alatt 10 km hosszúságú alagút húzódik. A város Hollandia legnagyobb karneváli felvonulásáról híres.

HollandiaRotterdam
a világ legszorgosabb kikötõje. Vegyen részt egy hajókiránduláson a kiterjedt kikötõterület mentén, és látogassa meg az Euro-Mast-ot, amelynek forgó csúcsáról madártávlati körkilátásban gyönyörködhet a város felett.

Haarlem
amely régóta mûvészeti központ, városházáról és gótikus Grote templomáról ismert.

Utrecht
az utcaszintje alatt fekvõ csatornákról híres, ahonnan meg lehet közelíteni a csatorna menti házak pincéit, amelyek manapság elsõsorban éttermek és butikok. Látogassa meg a "Dutch Railway" (Holland vasút), a "Musical Clock" (zenéloóra) és a "Street Organ" (utca orgona) múzeumokat.

Delft
kék-fehér keménycserép-áruiról híres.

Leiden
számos festõ születési helye; a legismertebb talán Rembrandt. Ezen felül itt található Hollandia legrégebbi egyeteme is.

HollandiaTörténelem
Történetéhez tartozik, hogy a XVI. században a Németalföld leggazdagabb és legnagyobb népsûrûségû területe volt.
Az ország 18 tartományból állt. Az északi tartományban a tenger mellett, heringhalászattal és hajó építéssel foglalkoztak az ott élõk, a tenger elleni küzdelem, örök harcnak tûnt számukra. A déli tartományokat a textilipar hálózta be. Ez idõben Németalföld spanyol elnyomás alatt állt, 1566-ban a nemesség és a nép összefogásával felkelés tört ki a Spanyol uralom megszüntetése céljából. II Fülöp a Németalföldre küldte Alba herceget, hogy letörje a felkelést, Alba herceg több ezer embert végeztetett ki 1567-ben. Eközben a északi tartományokban parasztfelkelések zûrzavara tombolt . A francia és az angol zsoldosoknak köszönhetõen sikerült Alba herceget legyõzni. A déli tartományok 1579 januárjában létrehozták az Arrasi Uniót amire az északi protestánsok létrehozták az Ultrechi uniót. Ezzel egy államba kerültek az északi területek, ezt a köztársaságot Hollandiának nevezték el.

Sajtok, tulipánok és egyéb hírességek
Az ország virágkertészetérõl és tejgazdaságáról vált virághírûvé. Évente közel egy millió ember látogat el a világ legnagyobb kertészetébe a Keukenhofba. Ha a tulipánok földjére visz utunk feltétlenül meg kell kóstolnunk az ottani söröket, a Heinekken névrõl már biztosan hallottunk… A tejtermékek és a kekszek minõsége garantált. A genever- a Holland gin fogyasztásával érdemes vigyázni, kiütõ erõsségû. A hollandok szeretek a bõ reggelit, amely különféle kenyérfajtákból, sajtokból, kolbászból és hideg felvágottakból, lekvárból, Hollandiakávéból vagy teából áll. Az ebéd hasonlít a reggelihez, annyi változással, hogy levest vagy salátát is esznek. Ebéd és vacsora között úgynevezett "barrel"-t fogyasztanak, amikor is kávét vagy valamiféle italt isznak egy kis harapnivalóval. Különféle standok és üzletek úgynevezett "broodjes"-t árulnak (kis szendvicsek különféle hússal vagy sajtokkal töltve). Egyéb kedvelt étel a sózott hering hagymával és a "tosties" (olvasztott sajt sonkával).
Hollandiában mindenhol az indonéz éttermek "rijsttafell"-t kínálnak, amely enyhe és csípõs ételekbõl áll.
Az úgynevezett "Barna kávéházak", amelyeket a faberendezésükrõl neveztek el, a holland kocsmák ellendarabja, és a megfelelõ hely arra, hogy megkóstoljuk a holland sört és a holland gint.

Holland liberalizmus
Hollandia a liberalizmus csúcsa. A prostitúció, az azonos nemûek szerelme, a könnyû drogok fogyasztása megengedett dolog, a káosz és az erkölcstelenség mégsem uralkodik el a határok között. A malmok elhajtják az ördög szellemét...

Legjobb szálláslehetõségek
Válasszon egy vidéki kastélyszoba és egy kényelmes amszterdami szálloda között. Tipikus holland szállodák a régi vidéki házak, a falusi szállodák, a festõi vendégházak vagy az Amszterdamban felújított csatornaházak. A szállodák listája a turistairodákban megtalálható.

Ünnepnapok
újév, nagypéntek, Húsvét vasárnap és hétfõ (a nyugati keresztény vallásnak megfeleloen), a királynõ születésnapja (április 29.), Felszabadítás ünnepe (május 5.), Nagyboldogasszony napja, Pünkösd vasárnap és hétfõ,
Karácsony 1. napja (dec. 25.), Karácsony 2. napja (dec. 26.)

Beutazási feltételek
Magyar állampolgár turizmus céljából 6 hónapon belül legfeljebb három hónapig tartózkodhat vízummentesen Hollandiába. Az útlevélnek a tervezett tartózkodás idõtartamát legalább 3 hónappal meghaladóan kell érvényesnek lennie.

HollandiaKözbiztonság
Bár Hollandia biztonságos országnak tekinthetõ, a turisták - elsõsorban a nagyobb városokban, pályaudvarok környékén - alkalmanként zsebtolvajoknak esnek áldozatul. A tolvajok - általában többed-magukkal, párban dolgoznak - szokásos módszerük a figyelem elterelése, érdeklõdés egy cím után és közben táska, pénztárca kiemelése. Tipikus idõpont egy-egy vonat beérkezése illetve az indulása, így ugyanis gyorsan eltûnhetnek. Ugyancsak gyakran fordul elõ, hogy a vonaton alvó, fáradt turistát fosztanak meg értéktárgyaitól.
A veszélyeztetettebb pontokon turistákat segítõ irodák találhatók, ahol segítik a károsultat nagykövetségével kapcsolatba lépni, elirányítják a rendõrségre.
Általános tapasztalat, hogy az ellopott tárgyakból az értékeket, a pénzt kiemeli a tolvaj, majd a pénztárcát, táskát eldobja sokszor útlevéllel, iratokkal együtt. Ezeket azután a rendõrség a nagykövetségre továbbítja. A nagykövetség az okmányokat a kiállító magyar hatóságokhoz, az egyéb tárgyakat a Külügyminisztérium Konzuli Fõosztályára küldi.

A fentieken túl a kábítószeres bûnözés veszélyére hívjuk fel a figyelmet, amely elsõsorban nagyobb városokban, Amszterdamban, Rotterdamban a brutalitásig durva lehet. Este, éjszaka a veszélyesebb területeket még a város központjában is tanácsos elkerülni.

Egészségügy
Tekintettel arra, hogy Hollandia és Magyarország között egészségügyi együttmûködési megállapodás nincs hatályban, feltétlenül ajánlatos Magyarországról történõ elutazás elõtt olyan baleset- és poggyászbiztosítást kötni, amely fedezetet biztosít baleset, betegség, halál esetére és magába foglalja a lopás, a poggyász elvesztésébõl adódó károk megtérítését is. A kórházi ápolás, gyógyszerek költségei lényegesen magasabbak a Magyarországon alkalmazott áraknál.

Parkolás
Csak kijelölt parkolóhelyen szabad parkolni. Amennyiben a parkolóhely szabad ugyan, de a parkoló óra elromlott, nem szabad beállni. A rendõrség elszállítja az autót, vagy kerékbilincset helyez rá. Tetemes költség a kiváltása.

Forrás: Külügyminisztérium

 
 

 

ProfilképUtolsó kép
Archívum

Naptár
<< Október / 2018 >>

Statisztika

Online: 1
Összes: 230049
Hónap: 820
Nap: 30